Pyszne ciasto z kaszą manną

Kasza manna - zmora chyba większości dzieci. Moja też, jednak jej smak w cieście zupełnie mi nie przeszkadza. Dzisiaj mam dla Was przepis na deser dla osób, które lubią nieco bardziej słodkie ciasta. Kolorowe, proste i smaczne. Składniki: 

Ciasto:

3 jajka

1/2 szklanki cukru

1/4 szklanki oleju

3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

1 litr mleka

250 g masła

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

1 szklanka kaszy manny

Dodatkowo:

1 słoiczek dżemu truskawkowego

2 galaretki truskawkowe

ok 100 g herbatników (u mnie kakaowe)

Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Ciągle ucierając dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na końcu cienkim strumieniem wlewamy olej.

Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°.

Upieczony biszkopt studzimy. Zimny smarujemy dżemem truskawkowym.

Mleko zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego stopniowo wsypujemy kaszę, mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy do momentu aż kasza będzie gęsta. Gorącą wykładamy na ciasto. Na wierzch układamy herbatniki. Pozostawiamy do wystudzenia.

Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody. Studzimy. Tężejącą wylewamy na herbatniki. Pozostawiamy do stężenia.

Uwaga!!! Jeśli chcemy aby ciasto było mniej słodkie możemy użyć dżemy wiśniowego lub z czarnej porzeczki. 

Smacznego 🙂

 

10 comments

  1. Marta K says:

    W sam raz na wiosenny relax na działce, tarasie czy balkonie! Pamiętam jak moja prababcia robiła całkiem podobne ciasto i zajadała się nim cała rodzina 🙂

Dodaj komentarz