Rafaello

Każdy zna chyba pyszną słodką przekąskę Rafaello. A czy każdy próbował domowego ciasta pod tą samą nazwą? Proste w wykonaniu, mega kokosowe a do tego bez potrzeby uruchamiania piekarnika. Składniki:

2 opakowania krakersów (u mnie Lajkonik)

1 litr mleka

2 budynie śmietankowe (u mnie dr.Oetker)

200 g masła (u mnie Masło Polskie Mlekovita)

400 g wiórków kokosowych (u mnie Bakalland)

3/4 szklanki cukru Budyń gotujemy z cukrem wg przepisu na opakowaniu. Przykrywamy folią spożywczą - tak aby dotykała wierzchu budyniu - pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masło ucieramy, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń i wiórki kokosowe (zostawiając trochę wiórków na wierzch ciasta). Jeśli uznamy, że masa jest za mało słodka możemy dodać dodatkowo do smaku cukier puder. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy folią aluminiową. Układamy kolejno warstwy - krakersy -masa-krakersy-masa-krakersy-masa-wiórki kokosowe. 

Gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia możemy już delektować się smakiem.

Smacznego 🙂

2 comments

Dodaj komentarz