Rogaliki z trzech składników

Pamiętacie jak podawałam Wam przepis na pyszne rurki z kremem budyniowym? (przepis znajdziecie tutaj) Dziś z takiego samego ciasta upiekłam pyszne rogaliki z marmoladą. Zapraszam 😉 rogaliki

Składniki na ok 45 rogalików:

3 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki Basia)

250 g masła lub margaryny ( u mnie Kasia)

1 szklanka śmietany 18%

dodatkowo

marmolada lub czekolada do nadzienia

rogaliki (1)

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmujemy ciasto, dzielimy na części i rozwałkowujemy na kształt koła. Wycinamy trójkąty - wielkość zależy wyłącznie od nas. rogaliki (2)

Na brzegu każdego trójkąta (na jego podstawie) układamy odrobinę marmolady, kostkę czekolady lub nutellę (w zależności czym mają być nadziane nasze rogaliki) i zwijamy. Blachę kuchenną wykładamy papierem do pieczenia, układamy uformowane rogaliki, smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem. Rogaliki możemy też przed pieczeniem posypać cukrem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°, pieczemy ok 20-25 minut. Jeśli wierzchu nie posypywaliśmy cukrem po upieczeniu oprószamy rogaliki cukrem pudrem. rogaliki (3)

Smacznego 🙂

 

8 comments

    • Anna says:

      Polecam. Radzę tylko rozwałkować w miarę cienko ciasto – wtedy rogaliki będą jeszcze bardziej kruche 😉

    • Anna says:

      Tak ciasto jest bez dodatku cukru. Samo nadzienie jest na tyle słodkie, że z dodatkiem cukru rogaliki byłyby poprostu mdłe.

Dodaj komentarz