Rolada żyrafa

Dziś w klimacie nieco przedświątecznym, ponieważ to ciasto pojawiło się u mnie po raz pierwszy przed zeszłorocznymi świętami Bożego Narodzenia a potem kolejne tuż na święta. Rolada żyrafa - bo o niej mowa nie tylko doskonale smakuje ale również świetnie wygląda. W oryginalnym przepisie wypełniona jest bitą śmietaną a na środku pojawia się banan. Mi osobiście bardzo smakuje nieco zmodyfikowana - z maślanym kremem cytrynowym. rolada-zyrafaSkładniki:

Ciasto:

5 jajek

6 łyżek cukr

¾ szklanki mąki pszennej

45 ml oleju

80 ml wody

1 łyżeczka cukru waniliowego (u mnie Delecta)

½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie Delecta)

2 łyżki kakao (u mnie Wedel)

Krem:

3 żółtka

1 szklanka cukru

300 g masła (u mnie Kasia Ekstra Maślany Smak)

sok wyciśnięty z 1 cytryny

Dodatkowo:

olej do posmarowania formy

rolada-zyrafa-1

Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą.

Blaszkę (wymiarową z kuchenki) wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy delikatnie olejem. Kilka łyżek masy przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy. Wyciskamy wzór na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na 3 minuty.

Do pozostałej masy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Na zapieczony wzór wylewamy masę z kakao. Rozprowadzamy równomiernie i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut. Gorące ciasto przekładamy na ściereczkę, ściągamy papier ze spodu ciasta - ponownie przekręcamy do góry nogami i zwijamy tak aby jasny wzór znajdował się na wierzchu ciasta. Pozostawiamy do wystudzenia. rolada-zyrafa-2

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy stopniowo masło a na końcu sok z cytryny.

Wystudzone ciasto rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zwijamy. rolada-zyrafa-3

Smacznego 🙂

 

 

6 comments

Dodaj komentarz