Rurki z kremem budyniowym

Moja mama wynalazła ostatnio na dnie szuflady metalowe foremki. Nawet nie wiedziałam, że mam coś takiego w domu bo z pewnością rurki z kremem zrobiłabym już dawno. Ale kiedy foremki wpadły w moje ręce nie mogłam powstrzymać się przed zrobieniem. A dziś dzielę się z Wami swoim przepisem. rurkiSkładniki (z podanych składników wyszło mi ok 30 rurek):

2,5 szklanki mąki pszennej

250 g masła

1 szklanka śmietany 18%

Krem:

pół litra mleka

1 budyń waniliowy (u mnie dr.Oetker)

2 żółtka

1 cukier waniliowy

5 łyżek cukru

1 kostka masła - ja użyłam Kasi Ekstra Maślany Smakrurki (1)

Z podanych składników zagniatamy ciasto. UWAGA!!! ciasto jest dość luźne. Zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z folii i rozwałkowujemy na ok 1-2 mm. Kroimy na paski ok 2cm szerokości i 20 cm długości (długość zależy od tego jakiej wielkości mamy nasze foremki). Foremki do rurek smarujemy masłem. Zawijamy na nich paski ciasta tak aby kolejna warstwa zachodziła nieco na wcześniejszą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp 180°, wstawiamy rurki i pieczemy ok 20 minut - do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wyjmujemy. UWAGA!!! Rurki zdejmujemy z foremek dopóki są gorące. Zimne rurki będą się kruszyć. rurki (2)

Przygotowujemy krem. Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy żółtka i proszek budyniowy. Mieszankę wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy ciągle mieszając aż nasz budyń będzie gęsty. Garnek przykrywamy folią aby nie utworzył nam się kożuch i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Gotową masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i napełniamy nią rurki.

rurki (3)

Wypełnione rurki posypujemy cukrem pudrem. Jeśli chcemy możemy też po nawinięciu ciasta na foremki obtoczyć je z jednej strony w drobnym cukrze i dopiero wtedy piec - nie ma wtedy potrzeby oprószania rurek cukrem pudrem. Wybór należy do Was 🙂 Ja podzieliłam rurki i zrobiłam część z cukrem a część bez. Rurki możemy wypełnić dowolnym kremem. Idealnie smakują z bitą śmietaną lub z kremem z bitej śmietany i mascarpone. Ponieważ samo ciasto nie jest słodkie możecie z powodzeniem wnętrze rurek wypełnić dowolną pastą i stworzycie w ten sposób idealną wytrawną przekąskę.rurki (4)

Smacznego 🙂

8 comments

Dodaj komentarz