Sałatka z kapusty

Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam kolejne propozycje zimowych przetworów. Dziś rewelacyjna sałatka z białej kapusty. Idealny dodatek do zimowego obiadu. W moim domu kolejne słoiczki znikają w błyskawicznym tempie. Polecam.Składniki:

1 kg białej kapusty

1 kg cebuli

1 kg marchwi

0,5 kg czerwonej papryki

Zalewa:

4 szklanki wody

2 szklanki octu

1 szklanka cukru

2 łyżki soli

2 listki laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Do gotującej dodajemy startą marchew, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy kapustę, gotujemy 10 minut, dodajemy cebulę, gotujemy 10 minut. Na końcu dodajemy paprykę, gotujemy 10 minut.

Gorącą sałatkę nakładamy do umytych i wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Gorące słoiki przykrywamy grubym kocem lub ręcznikiem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego 🙂

 

3 comments

Dodaj komentarz