Lato minęło błyskawicznie. Nawet pomidory na krzaczkach nie zdążyły dojrzeć. Aż żal żeby się zmarnowały. Dlatego też postanowiłam zrobić z nich zapasy na zimę. Sałatka z zielonych pomidorów to jedna z wielu rzeczy, która przypomina mi dzieciństwo i dom babci. To właśnie Ona obowiązkowo co roku zamykała lato w słoiczkach 🙂Składniki:
3 kg jędrnych zielonych pomidorów
6 cebul
3 łyżeczki soli
Zalewa:
7,5 szklanki wody
1,5 szklanki octu 10%
1,5 szklanki cukru
3 łyżki soli
kilka ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe
Pomidory myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry.
Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce. Dodajemy do pomidorów. Wszystko zasypujemy 3 łyżeczkami soli, mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinę. Po tym czasie odlewamy powstały sok (koniecznie, ponieważ pomidory puszczają w tym czasie goryczkę).
Składniki zalewy zagotowujemy. Studzimy. Dodajemy do pomidorów. Gotowe przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków. Uzupełniamy zalewą. Szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy ok 20 minut (od chwili zagotowania wody). Ostawiamy do góry dnem. Przykrywamy grubym ręcznikiem lub kocem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego 🙂
Przyprawy i zioła

- Producent: Prymat
- Rodzaj: gorczyca
- Wielkość opakowania: 30 g

- Producent: Prymat
- Rodzaj: liść laurowy
- Wielkość opakowania: -

- Producent: BadaPak
- Rodzaj: czarnuszka
- Wielkość opakowania: 1000 g

- Producent: -
- Rodzaj: kostka rosołowa
- Wielkość opakowania: 66 g
Sosy i dodatki

- Producent: -
- Rodzaj: pasta

- Producent: -
- Rodzaj: sos
Mam ten sam problem pomidory zostały zielone, będę musiała wypróbować ten przepis
jak ja lubię takie przetwory 🙂
Aż żałuje że wcześniej nie znalazłam tego wpisu