Sałatka z zielonych pomidorów

Lato minęło błyskawicznie. Nawet pomidory na krzaczkach nie zdążyły dojrzeć. Aż żal żeby się zmarnowały. Dlatego też postanowiłam zrobić z nich zapasy na zimę. Sałatka z zielonych pomidorów to jedna z wielu rzeczy, która przypomina mi dzieciństwo i dom babci. To właśnie Ona obowiązkowo co roku zamykała lato w słoiczkach 🙂Składniki:

3 kg jędrnych zielonych pomidorów

6 cebul

3 łyżeczki soli

Zalewa:

7,5 szklanki wody

1,5 szklanki octu 10%

1,5 szklanki cukru

3 łyżki soli

kilka ziaren ziela angielskiego

4 listki laurowe

3 łyżki gorczycy

Pomidory myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry.

Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce. Dodajemy do pomidorów. Wszystko zasypujemy 3 łyżeczkami soli, mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinę. Po tym czasie odlewamy powstały sok (koniecznie, ponieważ pomidory puszczają w tym czasie goryczkę).

Składniki zalewy zagotowujemy. Studzimy. Dodajemy do pomidorów. Gotowe przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków. Uzupełniamy zalewą. Szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy ok 20 minut (od chwili zagotowania wody). Ostawiamy do góry dnem. Przykrywamy grubym ręcznikiem lub kocem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego 🙂

Przyprawy i zioła

polecane
od 1 79
  • Producent: Prymat 
  • Rodzaj: gorczyca 
polecane
od 1 79
  • Producent: Prymat 
  • Rodzaj: liść laurowy 
zobacz również
niedostępny
  • Producent: PRONESS MyVita 
  • Rodzaj: sól 
zobacz również
niedostępny
  • Producent: PRONESS MyVita 
  • Rodzaj: sól 

Sosy i dodatki

polecane
od 1 99
  • Producent: Octim 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 45 zł
  • Producent: Blair's Sauce 
  • Rodzaj: sos 
zobacz również
od 25 zł
  • Producent: Monin 
  • Rodzaj: sos 
zobacz również
od 27 zł
  • Producent: Monin 
  • Rodzaj: sos 

4 comments

Pozostaw odpowiedź Martyna Anuluj pisanie odpowiedzi