Sernik mozaika

Majówka za nami. W końcu mieliśmy chwilę aby spotkać się w kameralnym gronie z dawno niewidzianą rodziną. Wiązało się to oczywiście z mojej strony z przygotowaniem czegoś słodkiego. Długo zastanawiałam się co upiec tym razem,  aż w końcu postanowiłam trochę poeksperymentować z moim ulubionym sernikiem.

Sernik królewski znają już chyba wszyscy. Ja tym razem nieco zmodyfikowałam podstawowy przepis i upiekłam sernik z serków homogenizowanych na ciemnym cieście z mozaikowym wnętrzem. Przyznam, że wyszedł pyszny i mocno puszysty.Składniki:

Ciasto:

400 g mąki pszennej – Polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 żółtka

3 łyżki ciemnego kakao

250 g masła

100 g cukru

Masa serowa:

4 serki homogenizowane (po 200g)

100 g masła

1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g)

3 żółtka

1 łyżka kakao

Dodatkowo:

6 białek

100 g cukru

cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz masło. Całość siekamy nożem do lekkiego połączenia składników. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części.

Formę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy jedną częścią ciasta.

Drugą część owijamy folią i wkładamy do lodówki.

Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Nie przerywając ucierania dodajemy serki homogenizowane a na końcu proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia składników.

Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Na ciasto wykładamy białą masę serową a następnie łyżką rozkładamy masę z dodatkiem kakao. Patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką robimy na masie esy floresy.

Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Gotową wykładamy na masę serową.

Na wierzch ścieramy schłodzoną część ciasta.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy 60 minut. Gotowy sernik pozostawiamy na ok 15 minut w zamkniętym piekarniku, po tym czasie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.

Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.Jelonki

Cukier i słodziki

polecane
od 67 31
  • Producent: la Crema 
  • Rodzaj: cukier biały 
zobacz również
od 15 zł
  • Producent: JOE FREX 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 17 60
  • Producent: Mount Caramel 
  • Rodzaj: cukier kokosowy 
zobacz również
od 17 60
  • Producent: Mount Caramel 
  • Rodzaj: -

Kosze delikatesowe

polecane
od 99 zł
  • Producent: Smacza Jama 
polecane
od 123 zł
  • Producent: Smacza Jama 
zobacz również
od 189 zł
  • Producent: Smacza Jama 
zobacz również
od 267 zł
  • Producent: Smacza Jama 

Dodaj komentarz