Sernik – ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Warto jednak od czasu do czasu trochę poeksperymentować i chociaż przy okazji świąt zrobić coś nowego. U mnie dziś właśnie takie ciasto. Lekki, puszysty a zarazem wilgotny spód, masa serowa a całość zwieńczona masą kajmakową. Powiem jedno – pycha. Zachęcam Was do spróbowania. Ciekawa jestem Waszej opinii.Składniki:
Ciasto:
250 g masła
1/4 szklanki mleka
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
5 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka)
2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g)
2 cukry waniliowe
5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
Polewa kajmakowa:
400 g masy kajmakowej – polecam masę krówkową Helio
1/4 szklanki mleka
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
płatki migdałowe, suszone czereśnie, kandyzowana porzeczka – polecam produkty Helio
Masło roztapiamy, dodajemy mleko, cukier i kakao. Zagotowujemy (wszystkie składniki mają się rozpuścić i dokładnie połączyć. Studzimy.
Zimną masę przelewamy do misy miksera, stopniowo dodajemy po jednym żółtku a następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.
Formę 40×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º i pieczemy ok 25 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mleko a następnie stopniowo ser. Na końcu wsypujemy proszek budyniowy. Dokładnie łączymy.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie łączymy. Całość wylewamy na zapieczone ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170º. Pieczemy ok 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy w zamkniętym piekarniku na ok 15 minut, po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Mleko zagotowujemy. W gorącym rozpuszczamy żelatynę a następnie dodajemy masę kajmakową. Całość podgrzewamy do momentu aż masa kajmakowa się rozrzedzi. Gotową wylewamy na sernik. Wierzch ozdabiamy suszonymi owocami i płatkami migdałowymi. Pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego 🙂