Sernik na murzynku z polewą kajmakową

Sernik – ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Warto jednak od czasu do czasu trochę poeksperymentować i chociaż przy okazji świąt zrobić coś nowego. U mnie dziś właśnie takie ciasto. Lekki, puszysty a zarazem wilgotny spód, masa serowa a całość zwieńczona masą kajmakową. Powiem jedno – pycha. Zachęcam Was do spróbowania. Ciekawa jestem Waszej opinii.Składniki:

Ciasto:

250 g masła

1/4 szklanki mleka

3 łyżki kakao

1 szklanka cukru

5 jajek

1,5 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka)

2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g)

2 cukry waniliowe

5 jajek

1 szklanka cukru

1/2 szklanki mleka

Polewa kajmakowa:

400 g masy kajmakowej – polecam masę krówkową Helio

1/4 szklanki mleka

1  łyżka żelatyny

Dodatkowo:

płatki migdałowe, suszone czereśnie, kandyzowana porzeczka – polecam produkty Helio

Masło roztapiamy, dodajemy mleko, cukier i kakao. Zagotowujemy (wszystkie składniki mają się rozpuścić i dokładnie połączyć. Studzimy.

Zimną masę przelewamy do misy miksera, stopniowo dodajemy po jednym żółtku a następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.

Formę 40×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º i pieczemy ok 25 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mleko a następnie stopniowo ser. Na końcu wsypujemy proszek budyniowy. Dokładnie łączymy.

Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie łączymy. Całość wylewamy na zapieczone ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170º. Pieczemy ok 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy w zamkniętym piekarniku na ok 15 minut, po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Mleko zagotowujemy. W gorącym rozpuszczamy żelatynę a następnie dodajemy masę kajmakową. Całość podgrzewamy do momentu aż masa kajmakowa się rozrzedzi. Gotową wylewamy na sernik. Wierzch ozdabiamy suszonymi owocami i płatkami migdałowymi. Pozostawiamy do wystudzenia.

Smacznego 🙂

 

Bakalie, orzechy, wiórki

polecane
od 12 99
  • Producent: KALEJDOSKOP 
  • Rodzaj: suszone owoce 
polecane
od 89 99
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: migdały 
zobacz również
od 26 90
  • Producent: BadaPak 
  • Rodzaj: pistacje 
zobacz również
od 1 150 zł
  • Producent: BadaPak 
  • Rodzaj: pistacje 

Różne delikatesy

polecane
niedostępny
  • Producent: Dr. Oetker 
zobacz również
od 32 90
  • Producent: MSI GMBH Germany 
zobacz również
od 15 90
  • Producent: GC Rieber Compact 
zobacz również
od 52 50
  • Producent: BadaPak 

Dodaj komentarz