Sernik na zimno z truskawkami



Sezon na truskawki powoli się kończy dlatego trzeba je wykorzystać na wszystkie możliwe sposoby. Dziś polecam sernik na zimno z  truskawkami. Palce lizać. Składniki:

800 g serka waniliowego (użyłam Pilosa z Lidl)

350 ml śmietanki 30% (u mnie Łaciata)

2 łyżki cukru pudru (u mnie Diamant)

ok. 500 g truskawek

2 galaretki truskawkowe (u mnie dr.Oetker)

4 galaretki krystaliczne (użyłam truskawkowo-waniliowej dr.Oetker)

okrągłe biszkopty lub herbatniki do wyłożenia spodu tortownicy (użyłam biszkoptów Tago)

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Pozostawiamy do przestudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Kiedy śmietana jest już ubita stopniowo ciągle miksując dodajemy serki waniliowe. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy przestudzoną truskawkową galaretkę.

Tortownicę o średnicy 26-28 cm smarujemy delikatnie masłem. Spód wykładamy biszkoptami, wylewamy masę truskawkową. Pozostawiamy do zastygnięcia. 

2 galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Pozostawiamy do wystudzenia. Zimne ale nie zastygnięte dodajemy do pozostałej masy serowej. Część truskawek (wg uznania)  kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Delikatnie przelewamy na stężałą masę truskawkową. Pozostawiamy do zastygnięcia.

2 galaretki krystaliczne przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Pozostałe truskawki układamy dla ozdoby na wierzchu sernika, zalewamy je niewielką ilością galaretki - wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała (w ten sposób owoce ładnie utrzymają się na miejcu). Wlewamy pozostałą galaretkę i pozostawiamy do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc) 

Smacznego 🙂

10 comments

    • Anna says:

      Dziękuję bardzo 😊 a co do galaretki zgadzam się w 100% – jest świetna, a owoce nie tracą w niej swojego uroku 😊

  1. Nadzieja says:

    Nigdy nie robiłam z serkiem waniliowym… Spróbuję 🙂 Ale galaretka krystaliczna to odkrycie miesiąca 🙂 Coś niesamowitego. Jutro szukam w sklepie.

Dodaj komentarz