Sernik na zimno z twarogu

Słońce nie daje o sobie zapomnieć - uwielbiam takie dni. Pora więc sięgnąć też po nieco lżejsze słodkości. Dziś sernik na zimno z twarogu z wiaderka. Lekki i puszysty, nie za słodki - idealny. Składniki:

Spód:

2,5 szklanki herbatników (użyłam petitt beure Jutrzenki)

100 g masła (u mnie masło polskie z Mlekovity)

1/4 szklanki cukru pudru

Masa serowa:

750 g twarogu z wiaderka (użyłam Twarogu Hanusi z Mlekovity)

2 galaretki ( u mnie agrestowa i truskawkowa Gellwe)

1,5 szklanki cukru pudru

4 jajka

180 g masła ( u mnie polskie z Mlekovity)

1 łyżeczka esencji waniliowej (użyłam Wanilii Bourbon z Madagaskaru dr.Oetker)

Dodatkowo:

2 galaretki (u mnie poziomkowa dr.Oetker)

owoce do ozdoby

Herbatniki przekładamy do foliowego woreczka i kruszymy, przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder. Masło roztapiamy i przelewamy do herbatników, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy delikatnie masłem. Przekładamy masę herbatnikową i dokładnie ugniatając wyklejamy nią spód tortownicy. Wkładamy na ok 30 minut do lodówki.

Galaretki rozpuszczamy i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo ciągle ucierając dodajemy po  jednym żółtku a następnie po łyżce sera i esencję waniliową. Z białek ubijamy pianę, delikatnie łączymy ją z masą serową. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy zimną galaretkę malinową. Dokładnie mieszamy i wylewamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki aż masa stężeje (to konieczne!!!) Do drugiej części sera dodajemy galaretkę agrestową, dokładnie mieszamy i wylewamy delikatnie na stężąłą pierwszą warstwę sera. Ponownie wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do stężenia.

Kiedy masa lekko stężeje możemy ułożyć na niej owoce np. truskawki, maliny itp.

Galaretkę poziomkową rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy i lekko tężejącą wylewamy ostrożnie na wierzch sernika. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zatygnięcia. 

Gotowy sernik przed wyjęciem z tortownicy delikatnie odkrajamy nożem od jej brzegów.

Smacznego 🙂

 

5 comments

Dodaj komentarz