Sernik tradycyjny

Sernik wprost idealny, kremowy, delikatny, puszysty i lekki. Bez spodu, bez zbędnych dodatków. Ci, którzy lubią mogą dodać do niego bakalie i ozdobić polewą czekoladową lub lukrem. Dla mnie taki właśnie sernik bez dodatków smakuje najlepiej. Składniki:

1 kg twarogu (ja użyłam twarogu z wiaderka)

200 g masła

250 g drobnego cukru

4 duże jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

aromat waniliowy lub rumowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

bakalie

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku (białka odkładamy) a następnie po łyżce twarogu. Miksujemy. Kiedy masa jest jednolita dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy bakalie.

Białka ubijamy na sztywno. Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki łączymy je z masą serową. 

Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º. Pieczemy ok 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia (po ok 20 minutach możemy lekko uchylić drzwiczki).

Zimny sernik możemy polać polewą czekoladową lub lukrem. 

Smacznego 🙂

Mąki

polecane
od 7 69
  • Producent: Melvit 
  • Rodzaj: ziemniaczana 
zobacz również
od 30 13
  • Producent: BIO PLANET - seria BRĄZOWA (orzechy i pestki) 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 5 53
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: żytnia 
zobacz również
od 5 44
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: żytnia 

Zdrowa żywność

polecane
od 11 09
  • Producent: BERGERIE 
  • Rodzaj: sery, jaja i jogurty 
polecane
od 58 zł
  • Producent: COOK (aromaty) 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 39 99
  • Producent: ALLNUTRITION 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 4 99
  • Producent: ALLNUTRITION 
  • Rodzaj: zdrowe słodycze 

2 comments

Dodaj komentarz