Sernik wprost idealny, kremowy, delikatny, puszysty i lekki. Bez spodu, bez zbędnych dodatków. Ci, którzy lubią mogą dodać do niego bakalie i ozdobić polewą czekoladową lub lukrem. Dla mnie taki właśnie sernik bez dodatków smakuje najlepiej. Składniki:
1 kg twarogu (ja użyłam twarogu z wiaderka)
200 g masła
250 g drobnego cukru
4 duże jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat waniliowy lub rumowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku (białka odkładamy) a następnie po łyżce twarogu. Miksujemy. Kiedy masa jest jednolita dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy bakalie.
Białka ubijamy na sztywno. Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki łączymy je z masą serową.
Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º. Pieczemy ok 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia (po ok 20 minutach możemy lekko uchylić drzwiczki).
Zimny sernik możemy polać polewą czekoladową lub lukrem.
Smacznego 🙂
Mąki

- Producent: Melvit
- Rodzaj: ziemniaczana
- Wielkość opakowania: 1 kg

- Producent: -
- Rodzaj: -
- Wielkość opakowania: 5 kg

- Producent: BadaPak
- Rodzaj: -
- Wielkość opakowania: 0.4 kg

- Producent: BadaPak
- Rodzaj: kukurydziana
- Wielkość opakowania: 5 kg
Zdrowa żywność

- Producent: BERGERIE Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno k
- Rodzaj: sery, jaja i jogurty

- Producent: SPORTFOOD
- Rodzaj: -
Wspaniale się prezentuje serniczek zjadłam bym kawałek
Jest przepyszny. Prawdziwy, tradycyjny sernik… 🙂 Polecam spróbować 🙂