Sernik z bezą

Zrobiło się nieco chłodniej, można więc włączyć piekarnik. Od jakiegoś czasu chodził za mną sernik pieczony dlatego tym razem wybór padł właśnie na to ciasto. Lekki, puszysty z bezą na wierzchu. Pycha. Składniki: 

Ciasto:

250 g mąki pszennej

125 g masła

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

2 żółtka (białka zostawiamy)

Masa twarogowa:

1 kg sera w wiaderku lub twarogu 3-krotnie zmielonego

2 szklanki mleka

1 szklanka cukru

1 budyń śmietankowy

2 jajka

4 żółtka (białka zostawiamy)

Pianka:

6 białek

1,5 szklanki cukru

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy, cukier, proszek do pieczenia i masło. Całość siekamy dokładnie nożem. Dodajemy jajko oraz żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Nakłuwamy dokładnie widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º na ok 15-20 minut (aby spód się lekko zarumienił).

Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do miski. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. UWAGA!!! MASA JEST RZADKA!!! Masę przelewamy na podpieczony spód. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 50 minut.

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany.

Na ok 15 minut przed zakończeniem pieczenia na masę serową wykładamy pianę, wstawiamy do piekarnika i dopiekamy aż nasza beza będzie lekko rumiana (ok 15-20 minut).

Upieczony sernik pozostawiamy na ok 10 minut w piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami, następnie uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

UWAGA!!! ABY MASA SEROWA BYŁA BARDZIEJ WILGOTNA, MOŻEMY DODAĆ DO NIEJ ½ SZKLANKI OLEJU!!! Ja osobiście wolę właśnie taką wersję.

 

 

Budynie

polecane
od 0 99
  • Producent: Bezgluten 
  • Rodzaj: budyń 
polecane
od 1 39
  • Producent: Nestle 
  • Rodzaj: budyń 
zobacz również
od 2 70
  • Producent: Amylon 
  • Rodzaj: budyń 
zobacz również
od 3 20
  • Producent: Amylon 
  • Rodzaj: budyń 

Nabiał

polecane
od 15 89
  • Producent: Vitaquell 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 7 59
  • Producent: ZAKWASKI VIVO (żywe kultury bakterii) 
  • Rodzaj: jogurt 
zobacz również
od 7 59
  • Producent: ZAKWASKI VIVO 
  • Rodzaj: jogurt