Sernik z bitą śmietaną

Ciasto dla wszystkich wielbicieli serników. Mega puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach. Cudowne. To najlepszy sernik jaki do tej pory robiłam. Nie potrzebuje żadnego dodatku w postaci polewy czy lukru bo sam w sobie jest ciastem idealnym. Dodatek bitej śmietany sprawia, że masa serowa jest mocno napowietrzona i lekka jak chmurka. Składniki:

Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

1, szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

125 g masła

Masa serowa:

1 kg sera (użyłam w wiaderku Twarogu Hanusi Mlekovity)

2 cukry waniliowe (dałam cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru dr.Oetker)

1 szklanka cukru

8 jajek

500 ml śmietanki 30% (u mnie Łaciata)

2 opakowania budyniu śmietankowego (u mnie dr.Oetker) 

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy dokładnie ciastem.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo połowę cukru. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę.

Ser ucieramy na gładko z pozostałą ilością cukru. Ciągle miksując dodajemy stopniowo po jednym żółtku a następnie proszek budyniowy. Kiedy masa jest jednolita za pomocą rózgi lub drewnianej łyżki (NIE UŻYWAMY JUŻ MIKSERA) stopniowo łączymy z pianą z białek a następnie z ubitą śmietaną. Staramy się jak najbardziej napowietrzyć ser. Gotową masę wylewamy na ciasto. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° i pieczemy ok 90 minut. Po upływie ok godziny wierzch przykrywamy folią aluminiową i dopiekamy jeszcze 30 minut. Gotowy sernik pozostawiamy jeszcze w wyłączonym piekarniku na ok 15 minut a następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Smacznego 🙂

 

12 comments

  1. Agata says:

    Czy mąkę pszenną można zastąpić np. uniwersalną bezglutenową? Niestety nadwrażliwość pokarmowa, a tak smakowicie wygląda…

    • Anna says:

      Oczywiście – ciasto kruche spokojnie można zrobić bezglutenowe. A do sera dodać budynie bezglutenowe. Znam ten ból mój synek był przez 2 lata na diecie bezglutenowej. Szczerze współczuję.

Dodaj komentarz