Sernik z brzoskwiniami

Sernik – ciasto, które mogę jeść jako każdy posiłek w ciągu dnia. Nic na to nie poradzę, że je po prostu UWIELBIAM. Dziś wersja z brzoskwiniami (nieco zmodyfikowana i różni się od tej, którą podawałam Wam jakiś czas temu – tutaj)

Kruche ciasto na bazie mąki krupczatki, puszysta masa serowa i duża ilość brzoskwiń – czyż to nie brzmi pysznie??? Sernik sprawdzi się nie tylko do filiżanki kawy, ale będzie również pyszną propozycją na wielkanocny stół. Składniki:

3 szklanki mąki krupczatki – polecam Krupczatkę Pasja z Młynów Jelonki

250 g masła

5  łyżek cukru

5 żółtek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg twarogu z wiaderka

125 g masła

3 jajka

1 szklanka cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

2 puszki brzoskwiń (po 400g)

5 białek

1 szklanka cukru

cukier puder do oprószenia

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz masło. Wszystko siekamy nożem aż składniki nieco się połączą. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Całość dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Schładzamy przez ok 30 minut.

Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Równo wyklejamy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175º i zapiekamy ok 15 min.

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym  na puszystą masę, dodajemy jajka i całość dokładnie miksujemy. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo twaróg oraz mąkę ziemniaczaną.

Brzoskwinie odsączamy z syropu. Kroimy na 4 części.

Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową a następnie rozkładamy cząstki brzoskwiń.

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier – ucieramy do powstania gęstej, lśniącej piany. Gotową wykładamy na brzoskwinie. Wyrównujemy. UWAGA!!!! Pianę ubijamy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°. Pieczemy 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Zimne ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

 

One comment

Dodaj komentarz