Sernik z brzoskwiniami

Sernik – ciasto, które mogę jeść jako każdy posiłek w ciągu dnia. Nic na to nie poradzę, że je po prostu UWIELBIAM. Dziś wersja z brzoskwiniami (nieco zmodyfikowana i różni się od tej, którą podawałam Wam jakiś czas temu – tutaj)

Kruche ciasto na bazie mąki krupczatki, puszysta masa serowa i duża ilość brzoskwiń – czyż to nie brzmi pysznie??? Sernik sprawdzi się nie tylko do filiżanki kawy, ale będzie również pyszną propozycją na wielkanocny stół. Składniki:

3 szklanki mąki krupczatki – polecam Krupczatkę Pasja z Młynów Jelonki

250 g masła

5  łyżek cukru

5 żółtek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg twarogu z wiaderka

125 g masła

3 jajka

1 szklanka cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

2 puszki brzoskwiń (po 400g)

5 białek

1 szklanka cukru

cukier puder do oprószenia

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz masło. Wszystko siekamy nożem aż składniki nieco się połączą. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Całość dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Schładzamy przez ok 30 minut.

Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Równo wyklejamy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175º i zapiekamy ok 15 min.

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym  na puszystą masę, dodajemy jajka i całość dokładnie miksujemy. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo twaróg oraz mąkę ziemniaczaną.

Brzoskwinie odsączamy z syropu. Kroimy na 4 części.

Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową a następnie rozkładamy cząstki brzoskwiń.

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier – ucieramy do powstania gęstej, lśniącej piany. Gotową wykładamy na brzoskwinie. Wyrównujemy. UWAGA!!!! Pianę ubijamy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°. Pieczemy 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Zimne ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

 

Mąki

polecane
niedostępny
  • Producent: Melvit 
  • Rodzaj: krupczatka 
  • Wielkość opakowania: 1 kg
zobacz również
od 6 89
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: -
  • Wielkość opakowania: 0.5 kg
zobacz również
od 6 99
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: żytnia 
  • Wielkość opakowania: 1 kg
zobacz również
od 6 18
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: żytnia 
  • Wielkość opakowania: 1 kg

Nabiał

polecane
niedostępny
  • Producent: Łaciate 
  • Rodzaj: mleko 
zobacz również
od 5 80
  • Producent: COCO DR. MARTINS (wody kokosowe, mleko kokosowe) 
  • Rodzaj: mleko 
zobacz również
od 13 99
  • Producent: ZAKWASKI VIVO (żywe kultury bakterii) 
  • Rodzaj: jogurt 
zobacz również
od 23 29
  • Producent: HEIRLER Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno k. 
  • Rodzaj: mleko 

Zdrowa żywność

polecane
niedostępny
  • Producent: ZA SIEDMIOMA SMAKAMI 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 1 99
  • Producent: AKA 
  • Rodzaj: zdrowe słodycze 
zobacz również
od 6 29
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: bakalie i orzechy 
zobacz również
od 29 zł
  • Producent: English Tea Shop 
  • Rodzaj: herbata, kawa i kakao