Sernik z brzoskwiniami

Serników nigdy za wiele, dlatego dziś przepis na kolejny. Dostałam go kilka ładnych lat temu od mojej cioci - od tamtej pory jest on chyba drugim zaraz po serniku z rosą (na, który przepis znajdziecie tutaj) moim ulubionym ciastem. Zapewniam, że jeśli zrobicie go choć raz zakochacie się w tym smaku. 

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej (u mnie Basia)

1 kostka masła (dałam Mlekovita)

7 łyżek cukru

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg sera (użyłam Twarogu Hanusi z Mlekovity)

2 całe jajka

2 budynie śmietankowe (u mnie Gellwe)

1 szklanka cukru

1 kostka masła ( dałam Mlekovita)

Piana:

5  białek

1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń ( u mnie Bakalland)

cukier puder do oprószenia 

Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie nierówne części. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy większą częścią ciasta.

Ser miksujemy z pozostałymi składnikami. Jeśli używamy twarogu najpierw trzykrotnie go mielimy. Masę wykładamy na ciasto.

Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w paski i układamy na masie serowej.

Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Gotową wykładamy na brzoskwinie.

Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°. Wstawiamy ciasto. Pieczemy ok 60 minut. Po upieczeniu uchylamy lekko piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na ok 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i dokładnie studzimy. Zimny posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego 🙂

 

 

 

 

2 comments

Dodaj komentarz