Sernik z mlekiem w proszku

Kolejna wersja jednego z moich ulubionych ciast. Tym razem z dodatkiem mleka w proszku. Sernik ten możemy również wykonać na spodzie z herbatników, mi jednak o wiele bardziej smakuje wersja na kruchym cieście.

Ciasto:

250 g mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

125 g masła

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

2 żółtka

Masa serowa:

1 kg sera z wiaderka

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

6 jajek

2 budynie śmietankowe po 40g (u mnie dr.Oetker)

3/4 szklanki oleju

1 i 1/2 szklanki mleka

1 i 1/2 szklanki mleka w proszku

Polewa:

125 g masła

1/2 szklanki cukru

2 łyżki kakao

2 łyżki śmietany 18%

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spod wyklejamy ciastem. Zapiekamy ok 15 minut w 180º

Twaróg, żółtka, cukier waniliowy i budyń dokładnie miksujemy. Stopniowo cienkim strumieniem dodajemy olej a następnie mleko w proszku. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż do momentu kiedy nie będzie wyczuwalny a piana będzie gładka i lśniąca. Do ubitej piany dodajemy stopniowo na przemian masę serową i zimne mleko. Całość mieszamy rózgą lub drewnianą szpatułką.

Gotową masę wylewamy na zapieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 60 minut w 180º.

Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto do wystygnięcia.

Masło, cukier, kakao i śmietanę zagotowujemy. Lekko studzimy, polewamy wierzch sernika.

Smacznego 🙂

Zdrowa żywność

polecane
od 5 09
  • Producent: EKO ŁUKTA 
  • Rodzaj: sery, jaja i jogurty 
polecane
od 5 39
  • Producent: EKO ŁUKTA 
  • Rodzaj: sery, jaja i jogurty 
polecane
od 5 09
  • Producent: EKO ŁUKTA 
  • Rodzaj: sery, jaja i jogurty 
polecane
od 10 99
  • Producent: BERGERIE 
  • Rodzaj: sery, jaja i jogurty 

Dodaj komentarz