Sernik z powidłami śliwkowymi

Dawno nie było u mnie sernika. Na weekend rodzinka upominała się o coś słodkiego a ja zaczęłam tęsknić już za czym lekkim, puszystym a jednocześnie wilgotnym. Wszystkie te warunki spełnia właśnie jedno z moich ulubionych ciast – sernik. Tym razem powstał w wersji z powidłami śliwkowymi. Choć nie do końca byłam przekonana do takiego połączenia – efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Sernik wyszedł przepyszny. Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 jajko

130 g masła

50 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (można użyć twarogu z wiaderka)

7 jajek

3 łyżki soku z cytryny

100 g masła

1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g bez cukru)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

Dodatkowo:

1 słoiczek powideł śliwkowych – polecam Powidła ze śliwki węgierki, które kupicie tutaj

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło. Całość siekamy nożem aż składniki lekko się połączą. Dodajemy jajko. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 15 minut.

Blaszkę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190º, pieczemy ok 20 minut aż ciasto lekko się zarumieni. Studzimy.

Wystudzone ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi.

Przygotowujemy masę serową.

Masło roztapiamy i studzimy.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy sok z cytryny a następie stopniowo zmielony twaróg. Kiedy masa się połączy dodajemy proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną a na końcu wystudzone masło.

Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie łączymy.

Gotową masę serową przelewamy na powidła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy 60 minut.

Upieczony sernik studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Uwaga!!! Do masy serowej możecie dodać również pokrojone suszone owoce, które wzbogacą smak ciasta. Jeśli szukacie inspiracji zajrzyjcie do sklepu Schroniska Smaków Magdy Gessler 

 

Smacznego 🙂

 

 

 

2 comments

Dodaj komentarz