Sernik z rosą

Lubicie serniki? Ja uwielbiam – to jedne z moich ulubionych ciast. Delikatne, wilgotne, puszyste – wprost rozpływające się w ustach. Dziś mam dla Was przepis na sernik idealny – może część z Was już go zna… tym, którzy jeszcze go nie próbowali polecam – Sernik z rosą

sernik

Składniki:

Ciasto:

1/4 kg mąki

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 całe jajko

2 żółtka (białka zostawiamy)

Masa serowa:

1 kg twarogu (ja użyłam twarogu President we wiaderku)

3 szklanki mleka

1 budyń śmietankowy

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

2 jajka

4 żółtka (białka zostawiamy)

Piana z rosą:

6 białek

1 szklanka cukru pudru

sernik (3)

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Formę 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Zapiekamy.

sernik (4)

Ser mielimy dwukrotnie (jeśli korzystamy z sera w wiaderku nie ma już takiej potrzeby), dodajemy pozostałe składniki  – miksujemy na gładką masę. UWAGA!!! MASA PO DODANIU MLEKA JEST RZADKA ALE TAK MUSI BYĆ. Wylewamy na zapieczone ciasto. Wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.
sernik (5)

 

Na 15 minut przed końcem pieczenia ubijamy pianę z 6 białek, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder.  Wykładamy na wierzch sernika i pieczemy 15 minut. JEŚLI ZAPIECZEMY ZBYT MOCNO ROSA NIE POJAWI SIĘ NA WIERZCHU CIASTA. Sernik wystawiamy z piekarnika i zostawiamy na kratce kuchennej do wystudzenia. W miarę jak sernik będzie stygł na wierzchu zacznie pojawiać się rosa.

Ciasto jest cudowne i delikatne. Warto wypróbować. Polecam.

sernik (1)

 

Smacznego 🙂

 

6 comments

Dodaj komentarz