Lubicie serniki? Ja uwielbiam – to jedne z moich ulubionych ciast. Delikatne, wilgotne, puszyste – wprost rozpływające się w ustach. Dziś mam dla Was przepis na sernik idealny – może część z Was już go zna… tym, którzy jeszcze go nie próbowali polecam – Sernik z rosą
Składniki:
Ciasto:
1/4 kg mąki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 całe jajko
2 żółtka (białka zostawiamy)
Masa serowa:
1 kg twarogu (ja użyłam twarogu President we wiaderku)
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
4 żółtka (białka zostawiamy)
Piana z rosą:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Formę 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Zapiekamy.
Ser mielimy dwukrotnie (jeśli korzystamy z sera w wiaderku nie ma już takiej potrzeby), dodajemy pozostałe składniki – miksujemy na gładką masę. UWAGA!!! MASA PO DODANIU MLEKA JEST RZADKA ALE TAK MUSI BYĆ. Wylewamy na zapieczone ciasto. Wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.
Na 15 minut przed końcem pieczenia ubijamy pianę z 6 białek, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Wykładamy na wierzch sernika i pieczemy 15 minut. JEŚLI ZAPIECZEMY ZBYT MOCNO ROSA NIE POJAWI SIĘ NA WIERZCHU CIASTA. Sernik wystawiamy z piekarnika i zostawiamy na kratce kuchennej do wystudzenia. W miarę jak sernik będzie stygł na wierzchu zacznie pojawiać się rosa.
Ciasto jest cudowne i delikatne. Warto wypróbować. Polecam.
Smacznego 🙂
Uwielbiam serniki. A ten wygląda obłędnie.
Sernik wygląda świetnie. Dawno nie jadłam więc chyba skorzystam z przepisu.
Polecam 🙂 i koniecznie daj znać jak smakował 😉