Serowo-malinowy torcik kawowy

Zrywasz dorodne maliny,
w ustach słodki ich smak,
maliną zostać czerwoną,
maliną zostać o tak...

No właśnie - nadchodzące wielkimi krokami lato to sezon truskawek, jagód i malin - wszystkie idealne do deserów - zarówno tych na zimno jak i pieczonych. Pomyślałam więc, że pora na pojawienie się ich w mojej kuchni. I tak właśnie powstał serowo-malinowy torcik kawowy. Pyszny, mocno kawowy, przełamany kwasowością malin i słodyczą sera.

Składniki:

3 jajka

80 g cukru

100 g mąki (u mnie Mąka Basia)

1 łyżka kakao

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (u mnie Nescafe)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

Poncz:

1/2 szklanki posłodzonej i wystudzonej kawy

Warstwa malinowa:

500 g mrożonych malin (użyłam Hortexu)

2 galaretki malinowe (u mnie dr.Oetker)

Masa serowa:

650 g twarogu (użyłam Twarogu Hanusi Mlekovity)

250 ml śmietanki 30% (u mnie Łaciata)

4 łyżki cukru pudru (u mnie Diamant)

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

3 łyżeczki żelatyny

100 ml wrzątku

Polewa:

150 g cukru

50 ml wody

50 g kakao (u mnie Wedel)

100 ml śmietanki 30% (u mnie Łaciata)

2 łyżeczki żelatyny

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej a następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i kawę.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na ok 25 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt studzimy i nasączamy kawą. Galaretki rozpuszczamy w 350ml wrzątku i zalewamy nimi zamrożone maliny. Kiedy masa zacznie tężeć (musimy uważać, bo staje się to dość szybko) wykładamy na nasączony biszkopt i wyrównujemy.

Kawę oraz żelatynę zalewamy wrzątkiem , mieszamy do chwili rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia.

Ser miksujemy z cukrem pudrem. Osobno ubijamy na sztywno śmietankę i delikatnie łączymy ją z serem. Na koniec dodajemy żelatynę z kawą i miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na maliny i pozostawiamy do stężenia. 

Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody (tylko do przykrycia) i pozostawiamy do napęcznienia. Wodę, cukier i kakao zagotowujemy. Dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Całość przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się ewentualnych grudek. Do bardzo gorącej polewy dodajemy żelatynę i mieszamy do czasu aż się dokładnie rozpuści. Studzimy do temperatury ok 35° i polewamy wierzch ciasta. Pozostawiamy do zastygnięcia. Całość najlepiej przechowywać w lodówce.

Smacznego 😊

3 comments

Dodaj komentarz