Słonecznikowiec

Słonecznikowiec – jedno z moich ulubionych ciast. Tą wersję można określić śmiało ciastem tortowym. Ciemny biszkopt nasączony aromatyczną kawą, krem na bazie masy kukułkowej i karmelizowany słonecznik. Takie połączenie wprost rozpływa się w ustach. Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

szczypta soli

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka mąki pszennej

1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

1 i  ½ łyżki oleju

Poncz:

1 szklanka wystudzonej dość mocnej kawy rozpuszczalnej

Karmelizowany słonecznik:

300 g łuskanego słonecznika

100 g cukru

4 łyżki mleka

60 g masła

Masa:

250 g masła

1 puszka masy kajmakowej o smaku kukułki (lub masy krówkowej + 1 kieliszek wódki)

Masa śmietanowa:

400 ml śmietany 36%

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka kakao

2 łyżeczki żelatyny

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy cukier a następnie po jednym jajku. Przesiane mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodajemy do masy, delikatnie łączymy szpatułką lub na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy olej. Krótko mieszamy do połączenia składników.

Blaszkę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

Karmelizowany słonecznik:

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy słonecznik, cukier oraz mleko. Całość gotujemy na małym ogniu ok 15 minut (aż płyn odparuje), mieszając aby całość się nie przypaliła. Gotowy słonecznik rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy o 10-15 minut (na złoty kolor). Studzimy. Zimny słonecznik kruszymy.

Masa:

Masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy masę kajmakową. Ucieramy do połączenia składników. Do gotowej masy dodajemy 2/3 karmelizowanego słonecznika. Łączymy przy użyciu szpatułki.

Masa śmietanowa:

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder, a następnie kakao. Na końcu dodajemy wystudzoną żelatynę, krótko miksujemy.

Pierwszy blat ciasta nasączamy kawą, wykładamy masę kajmakową, przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy go resztą kawy. Na wierzch wykładamy masę śmietanową. Całość ozdabiamy resztą słonecznika.

Smacznego 🙂

 

Kawa

polecane
niedostępny
  • Producent: NESCAFE 
  • Rodzaj: rozpuszczalna 
polecane
niedostępny
  • Producent: Mondelez 
  • Rodzaj: rozpuszczalna 
zobacz również
od 54 90
  • Producent: LAVAZZA 
  • Rodzaj: ziarnista 
zobacz również
od 45 zł
  • Producent: LAVAZZA 
  • Rodzaj: ziarnista 

Ziarna i rośliny strączkowe

polecane
niedostępny
  • Producent: VIVIO 
  • Rodzaj: słonecznik 
zobacz również
od 107 50
  • Producent: BadaPak 
  • Rodzaj: fasola 
zobacz również
od 42 90
  • Producent: -
  • Rodzaj: babka jajowata 
zobacz również
od 48 50
  • Producent: BadaPak 
  • Rodzaj: ciecierzyca 

Różne delikatesy

polecane
niedostępny
  • Producent: Bakalland 
zobacz również
od 32 90
  • Producent: MSI GMBH Germany 
zobacz również
od 15 49
  • Producent: GC Rieber Compact 
zobacz również
od 29 90
  • Producent: BadaPak 

6 comments

Dodaj komentarz