Sok z aronii

Kilka dni temu podawałam Wam przepis na dżem z aronii (znajdziecie go tutaj). Dziś podaję Wam przepis na sok z aronii - wzmacniający zimą odporność , idealny dodatek do herbaty czy deserów. sok z aronii (1)

Składniki:

2 kg aronii

1 litr wody

1 kg cukru

sok z 1/2 cytryny. sok z aronii

Aronię myjemy, przekładamy do foliowej torebki, zamrażamy przez 24 godziny (pozbawiamy ją w ten sposób części goryczki). Przekładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie aronię przecedzamy, sok zlewamy do garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie sok przelewamy do słoiczków lub szklanych buteleczek, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. W ten sposób zyskujemy pewność, że nasz sok się nie zepsuje. Polecam. sok z aronii (4)

Smacznego 🙂

2 comments

  1. Aldona says:

    A ja swoją aronię oddałam sąsiadce. Nigdy nic z niej nie robiłam. Rosła raczej dla ozdoby. Od przyszłego roku zacznę sama ją przerabiać.

Dodaj komentarz