Styropian

O tym, że uwielbiam serniki nie muszę już chyba mówić. Ale są też ciasta, które idealnie oddają wszystkie walory smakowe sernika, co więcej przypominają je pod każdym względem. Jednym z nich jest właśnie ciasto styropian. Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej ( u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

1/2 szklanki cukru

6 żółtek

250 g masła (u mnie Masło Polskie Mlekovita)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (u mnie Kotanyi)

Masa:

1200 g śmietany 18% (u mnie Piątnica)

1 szklanka cukru

2 budynie śmietankowe bez cukru (u mnie dr.Oetker)

6 białek

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło. Siekamy nożem do lekkiego połączenia składników. Dodajemy żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 2 nierówne części.

Blaszkę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy większą częścią ciasta, nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190º, podpiekamy przez ok 15 minut. Lekko schładzamy Resztę ciasta wkładamy do zamrażarki. 

Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier a następnie proszek budyniowy. Zmniejszamy obroty miksera i ciągle ucierając stopniowo dodajemy śmietanę. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy schłodzoną część ciasta.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º i pieczemy ok 50-60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy w zamkniętym piekarniku jeszcze na 30 minut a następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok godzinę.

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

UWAGA: Jeśli lubicie wiórki kokosowe możecie je dodać do masy śmietanowej. 

Smacznego 🙂

 

 

12 comments

Dodaj komentarz