Świąteczny piernik z aronią

Aronię znam nie od dziś – od wielu lat jesienią przygotowuję z niej domowe przetwory. W moje ręce wpadła jednak ostatnio aronia w nieco innej odsłonie – kandyzowana. To jeden z nowych produktów, które wypuściła na rynek firma Helio. Nie byłabym chyba sobą gdybym nie wypróbowała jej również do słodkich wypieków a ponieważ wyszukuję własnie kolejnych nowości na świąteczny stół, powstał aromatyczny, miękki i delikatny piernik z dodatkiem aronii. Dodatek tego owocu nie tylko podkreślił smak ciasta, ale sprawił również, że stało się bardziej wykwintne. Piernik z tego przepisu możecie traktować jako koło ratunkowe i upiec go w ostatniej chwili. Ciasto nadaje się do jedzenia już po upieczeniu. Składniki:

90 g aronii kandyzowanej Helio 

1 łyżka miodu

90 g masła

1 szklanka mleka

1 łyżeczka kakao

1 opakowanie przyprawy do piernika

2/3 szklanki cukru

2 i 2/3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 jajka

Dodatkowo:

1 łyżeczka mąki pszennej

1/2 słoika dżemu z aronii lub powideł śliwkowych

Polewa:

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru

2-3 łyżki kakao

5-6 łyżek mleka

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, masło, miód, przyprawę do piernika i kakao. Wszystko podgrzewamy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści (nie gotujemy). Studzimy.

Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia, mieszamy.

Do ostudzonej masy dodajemy jajka oraz suche składniki. Krótko miksujemy do momentu połączenia.

Aronię mieszamy z łyżeczką mąki. Dodajemy do ciasta, delikatnie łączymy przy użyciu szpatułki.

Keksówkę o długości 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

Zimny piernik przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy dżemem lub powidłami, przykrywamy drugą częścią.

Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier oraz kakao, mieszając podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy mleko, mieszamy aż masa będzie miała jednolitą, gładką konsystencję (w razie potrzeby dodajemy nieco więcej mleka). Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Polewamy ciasto.

Smacznego 🙂

 

Dżemy i konfitury

polecane
niedostępny
  • Rodzaj: dżem 
  • Producent: -
zobacz również
od 21 29
  • Rodzaj: konfitura 
  • Producent: Dary Natury 
zobacz również
od 18 59
  • Rodzaj: dżem 
  • Producent: Sad Danków 
zobacz również
od 11 89
  • Rodzaj: konfitura 
  • Producent: SAD DANKÓW (dżemy, przetwory owocowe) 

Miody

polecane
niedostępny
  • Rodzaj: wielokwiatowy 
  • Wielkość opakowania: 0.95 kg
  • Producent: -
zobacz również
od 167 87
  • Rodzaj: manuka 
  • Wielkość opakowania: 0.5 kg
  • Producent: WEDDERSPOON 
zobacz również
od 23 39
  • Rodzaj: gryczany 
  • Wielkość opakowania: 0.5 kg
  • Producent: RODZINNE GOSPODARSTWO PASIECZNE SUDNIK Sady Górne 43a/2, 59-420 Bolków 
zobacz również
od 23 59
  • Rodzaj: wielokwiatowy 
  • Wielkość opakowania: 0.25 kg
  • Producent: Bona 

Różne delikatesy

polecane
niedostępny
  • Producent: Dary Natury 
zobacz również
od 36 zł
  • Producent: Monin 
zobacz również
od 29 50
  • Producent: Pellini 
zobacz również
od 28 zł
  • Producent: New York 

2 comments

Dodaj komentarz