Święta bez piernika to nie święta. Przepisów na pierniki nie brakuje. W internecie można znaleźć takie, na które ciasto przed pieczeniem trzeba nastawić kilka tygodni wcześniej po takie, które muszą poczekać kilka dni lub tygodni zanim zmiękną i będzie można rozkoszować się ich smakiem. Ja dziś upiekłam piernik, który pojawi się u mnie również na świątecznym stole. Jest pyszny, aromatyczny, wilgotny a do tego nadaje się do jedzenia tuż po upieczeniu (oczywiście pod warunkiem, że wystygnie).Składniki:
200 g miodu (prawdziwego)
180 g masła
1 opakowanie przyprawy do piernika
15 g kakao
4 jajka
50 g cukru
220 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
70 g posiekanych orzechów włoskich – polecam orzechy włoskie Helio
Dodatkowo:
polewa czekoladowa – polecam polewę czekoladową Helio
70 g posiekanych orzechów włoskich
Miód oraz masło przekładamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, kakao, stawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a następnie wystudzoną masę maślano – miodową. Na końcu dodajemy dżem oraz posiekane orzechy. Całość delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika, pieczemy ok 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
Wystudzony piernik polewamy polewą czekoladową, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego 🙂
Kakao

- Producent: ALLFAIR (mleko kokosowe, kakao)
- Wielkość opakowania: -

- Producent: JACOBS / KRAFT
- Wielkość opakowania: 1000 g

- Producent: NESCAFE DOLCE GUSTO
- Wielkość opakowania: -

- Producent: O'boy
- Wielkość opakowania: -
Mąki

- Producent: Eko Mega
- Rodzaj: pszenna
Zdrowa żywność

- Producent: AMYLON (budynie, galaretki,kisiele,cukry, skrobie
- Rodzaj: pieczywo i produkty zbożowe

- Producent: SPORTFOOD
- Rodzaj: -

- Producent: SPORTFOOD
- Rodzaj: -
Piernik robię co rok, więc chętnie skorzystam z tego przepisu 🙂