Syrop z owoców czarnego bzu

Właściwości zdrowotne czarnego bzu znały już nasze prababcie. To jeden z najpopularniejszych, naturalnych środków na odporność i walkę z przeziębieniem. W celach leczniczych stosuje się zarówno kwiaty jak i owoce czarnego bzu. UWAGA!!! Pod żadnym pozorem nie można pożywać ich na surowo, grozi to silnym zatruciem. Po odpowiednim przygotowaniu ni straszne nam będą jednak żadne infekcje. Owoce czarnego bzu to doskonałe źródło witamin A oraz C, bogactwo minerałów i antyoksydantów.

Domowy sok z owoców czarnego bzu warto mieć w swojej spiżarni. Składniki:

1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu

1 litr wody

1 kg cukru

Owoce czarnego bzu obrywamy z baldachimów, płuczemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie przecedzamy i pozostały płyn gotujemy jeszcze przez godzinę.

Gotowy sok przelewamy do czystych, wyparzonych słoiczków lub butelek, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy grubym ręcznikiem lub kocem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

W okresie zwiększonych infekcji sok można pić codziennie jako dodatek do herbaty, zmieszany z wodą lub pić samodzielnie. 

Smacznego 🙂

One comment

Dodaj komentarz