Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny to świetny domowy środek na kaszel - zarówno u dorosłych jak i u dzieci. Gęsty i lepki był stosowany już przez nasze babcie. Ma działanie wykrztuśne i bakteriobójcze. Pędy sosny bogate w witaminę C, sole mineralne i olejki eteryczne, wzmocnią nasz organizm.

Syrop z sosny warto zażywać, gdy:

  • dopadło cię przeziębienie;
  • masz kaszel i chrypkę;
  • cierpisz na zapalenie gardła;
  • masz zdiagnozowane zapalenie oskrzeli;
  • chorujesz na grypę;
  • masz katar;
  • czujesz się osłabiony;
  • masz dreszcze i czujesz przejmujące zimno. 

Młode pędy sosny najlepiej zbierać w maju. Najbardziej soczyste są te długości do ok 12 cm. UWAGA!!! Nie zrywajmy jednak wszystkich pędów z jednego miejsca aby nie uszkodzić drzewa, pozostawmy mu kilka przyrostów aby mogło spokojnie dalej rosnąć. 

Przepis na syrop z sosny:

Młode pędy sosny

cukier

Biały cukier można zastąpić cukrem trzcinowym, miodem lub nawet ksylitolem

Młode pędy sosny kroimy na mniejsze kawałki. W dużym słoju układamy ok 3 cm warstwę pędów a następnie przesypujemy warstwą cukru. Układamy naprzemiennie warstwami aż do wykorzystania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić cukier. Słoik przykrywamy gazą i przewiązujemy sznureczkiem lub gumką. Zabezpieczamy w ten sposób przed dostaniem się zanieczyszczeń lub mrówek do środka. Słoik stawiamy w ciepłym miejscu (najlepiej gdzieś na słońcu) i pozostawiamy do momentu aż cukier zupełnie się rozpuści a nasze pędy puszczą sok. Gotowy przecedzamy przez sito i przelewamy do słoiczków lub buteleczek. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Syrop zachowuje swoje właściwości nawet kilka lat. Jak dawkować???

Profilaktycznie: 1 łyżeczka z rana lub jako sok do wody albo dodatek do herbaty.

W czasie choroby:

  • dorośli 3-4 razy dziennie po jednej łyżeczce;
  • dzieci 3 razy dziennie po jednej łyżeczce.

Na zdrowie 🙂

 

7 comments

  1. MagdaMa says:

    Ja mam zarob5ione kilkadziesiąt słoików syropu z pędów sosny i kilkanaście słoików miodu z mniszka lekarskiego.

Dodaj komentarz