Szarlotka Ani

Soczysta, wypełniona kwaskowatą antonówką, z delikatną budyniową pianką i kruchym ciastem - rozpływa się w ustach. Nawet na swojej diecie nie mogłam oprzeć się przed skosztowaniem kawałka.... Co tu dużo mówić? Trzeba wypróbować przepis na niebiańską szarlotkę Ani 🙂 Składniki:

3 szklanki mąki ( u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie dr.Oetker)

1 cukier wanilinowy ( u mnie dr.Oetker)

250 g masła ( u mnie Masło Polskie Mlekovita)

6 łyżek cukru

5 żółtek

3 łyżki śmietany 18% ( u mnie Mlekovita)

2 łyżeczki kakao (u mnie Wedel)

1 łyżka bułki tartej

Masa jabłkowa:

ok 1,5 kg jabłek (najlepiej antonówki)

1 galaretka cytrynowa (u mnie Gellwe)

cukier do smaku

cynamon

2 łyżki roztopionego masła (u mnie Masło Polskie Mlekovita)

Pianka:

5 białek

2 budynie śmietankowe (u mnie dr.Oetker)

1 szklanka cukru

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, mieszamy ze śmietaną i dodajemy do mąki Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne podsypujemy dodatkowo mąką. Oddzielamy 1/3 ciasta i wgniatamy do niej kakao, wkładamy do zamrażarki.

Formę 23x23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wyklejamy spód i boki formy ciastem, posypujemy bułką tartą. 

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy do smaku cukrem, mieszamy z sypką galaretką i cynamonem. Wykładamy na ciasto. Polewamy roztopionym masłem.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie ciągle ucierając proszek budyniowy. Pianę wykładamy na jabłka.

Na wierzch ścieramy ciasto kakaowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na ok 50 - 60 minut. Po wystudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!!! 🙂

 

 

5 comments

    • Anna says:

      zapraszam, chętnie poczęśtuję 🙂 zachęcam też do własnoręcznego wykonania 🙂 ciasto wbrew pozorom jest naprawdę proste 🙂

Dodaj komentarz