Szarlotka królewska z kremem budyniowym

Szarlotka to ciasto dość tradycyjne. Przepisy na nią pojawiały się już na blogu m.in tutajtutaj i tutaj. Dziś postanowiłam upiec ją ponownie ale w jeszcze innym wydaniu. Szarlotka królewska - bo o niej mowa - to połączenie delikatnego biszkoptu, warstwy jabłek i delikatnego budyniowego kremu. Pyszna i efektowna.Ciasto:

6 jajek

3/4 szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej (użyłam Szymanowskiej Polskie Młyny)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu wanillii (opcjonalnie - użyłam Wanilii Bourbon z Madagaskaru dr. Oetker)

Masa:

500 ml mleka

1 budyń śmietankowy (u mnie dr.Oetker)

200 g masła (najlepiej prawdziwego)

1/3 szklanki cukru

Dodatkowo:

1 litr uduszonych jabłek (użyłam jabłek robionych na zimę)

2 galaretki cytrynowe (u mnie dr.Oetker)

Dodatkowo:

mleczna czekolada (użyłam Goplany)

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° pieczemy ok 35 minut. Studzimy.

 

Jabłka podgrzewamy i wsypujemy obie galaretki. Mieszamy do momentu aż galaretki się rozpuszczą (uwaga aby jabłka nie zagotowały się). Lekko studzimy i wykładamy na biszkopt. Pozostawiamy do stężenia.Przygotowujemy budyń wg przepisu podanego na opakowaniu, używając jedynie większej porcji cukru (1/3 szklanki). Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą (tak aby dotykała powierzchni budyniu, w ten sposób unikniemy powstaniu kożucha). Studzimy.

Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Kiedy masa jest już gładka wykładamy na wierzch jabłek.

Całość posypujemy obficie startą czekoladą. 

Smacznego!!! 🙂

 

 

4 comments

    • Anna says:

      Polecam. Ja lubię czasem pokombinować – choć nie ukrywam, że tradycyjne ciasta mają swój niepowtarzalny smak

Dodaj komentarz