Szarlotka miodowa z cytrynową nutą

Choć jesień już dawno za nami, w piwnicy zalega jeszcze kilka słoików z przetworami. Zanim na straganach pojawią się świeże owoce dojrzewające w pełnym słońcu, soczyste i pachnące postanowiłam wykorzystać to co znalazłam na półce. I tak właśnie powstała nieco inna szarlotka. Inna bo na miodowych blatach, polana cytrynowym lukrem.

Do jej przygotowania możecie użyć oczywiście świeżo uduszonych jabłek.Składniki:

Ciasto:

500 g mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki

200 g zimnego masła

175 g cukru

2 jajka

2 łyżki mleka

2 łyżki płynnego miodu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Nadzienie:

2 litry duszonych jabłek (lub 2 kg świeżych jabłek uduszonych z odrobiną cukru)

1 galaretka cytrynowa

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

sok wyciśnięty z 1 cytryny

Do rondelka dodajemy mleko, miód i sodę. Podgrzewamy do momentu aż zacznie się pienić. Odstawiamy do wystudzenia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka oraz masło. Wszystko siekamy nożem aż powstanie kruszonka. Dodajemy wystudzoną mieszankę miodową i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe dzielimy na 2 części.

Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód rozwałkowujemy pierwszą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 10 minut (na złoty kolor).

Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.

Jabłka przekładamy do garnka i podgrzewamy. Do gorących dodajemy sypką galaretkę i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Lekko studzimy.

UWAGA!!! Jeśli wykorzystujemy świeże jabłka obieramy je, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i dusimy na małym ogniu aż zmiękną (jeśli są zbyt kwaśne doprawiamy do smaku cukrem). Do gorących dodajemy sypką galaretkę i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Lekko studzimy.

Blaszkę, w której piekliśmy miodowe blaty wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy pierwszy miodowy blat, wykładamy jabłka, równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem ciasta.

Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy sok cytrynowy i ucieramy za pomocą rózgi aż do momentu powstania gładkiego lukru. Gotowy rozprowadzamy na wierzchu ciasta.

Smacznego 🙂

 

Galaretki

polecane
niedostępny
  • Producent: Amylon 
  • Rodzaj: galaretka 
zobacz również
od 3 20
  • Producent: AMYLON (budynie, galaretki,kisiele,cukry, skrobie 
  • Rodzaj: galaretka 
zobacz również
od 24 99
  • Producent: SFD NUTRITION 
  • Rodzaj: galaretka 
zobacz również
od 1 93
  • Producent: Dr. Oetker 
  • Rodzaj: galaretka 

Miody

polecane
niedostępny
  • Producent: ALLOS (musy, miody, musli, batony, syropy z agawy 
  • Wielkość opakowania: 0.5 kg
zobacz również
od 139 99
  • Producent: Manuka Health New Zealand Ltd 
  • Wielkość opakowania: 0.5 kg
zobacz również
od 23 39
  • Producent: RODZINNE GOSPODARSTWO PASIECZNE SUDNIK Sady Górne 43a/2, 59-420 Bolków 
  • Wielkość opakowania: 0.5 kg
zobacz również
od 18 55
  • Producent: Bona 
  • Wielkość opakowania: 0.25 kg

Przetwory owocowe

polecane
niedostępny
  • Producent: Bakalland 
  • Rodzaj: owocowy 
zobacz również
od 11 99
  • Producent: Krokus 
  • Rodzaj: owocowy 
zobacz również
od 13 49
  • Producent: Krokus 
  • Rodzaj: owocowy 
zobacz również
od 13 49
  • Producent: Krokus 
  • Rodzaj: owocowy 

8 comments

  1. Ania says:

    Piekłam 2 dni temu….rewelacja. Dzisiaj znowu będę piec, na życzenie męża…po prostu pychotka!!!!😋

    • Anna says:

      Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂 Jak widać szarlotkę można przyrządzić nie tylko tradycyjnie 🙂

Dodaj komentarz