Pierwszy raz szarlotkę sypaną jadłam kilka ładnych lat temu w wykonaniu mojej teściowej. Była obłędna. Do tej pory pamiętam ten smak. Idealnie smakuje zarówno podana na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych ale też na zimno następnego dnia. Ciasto bez dodatku jajek, bez wyrabiania, szybkie w wykonaniu – najwięcej czasu pochłania chyba obieranie jabłek 😉 Składniki:
2 szklanki kaszy manny (u mnie Kupiec)
2 szklanki mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie Gellwe)
150 g masła prawdziwego (użyłam Masła Polskiego Mlekovity)
Dodatkowo:
1,5 kg jabłek (najlepiej antonówka ale mogą być też inne soczyste)
2 łyżki cynamonu (u mnie Prymat)
Masło wrzucamy do zamrażarki na ok 2 godziny (łatwiej będzie nam je zetrzeć na tarce).
Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Dzielimy na 3 równe części.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy cynamonem i ew do smaku niewielką ilością cukru. Dzielimy na 2 części. UWAGA!!! Jeśli jabłka są bardzo słodkie możemy pominąć dodanie do nich cukru.
Spód tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Całą tortownicę smarujemy grubo masłem i wysypujemy bułką tartą.
Na dno tortownicy wysypujemy pierwszą część suchych składników. Wyrównujemy łyżką i wykładamy połowę jabłek. Wysypujemy drugą część mieszanki, wyrównujemy i wykładamy drugą część jabłek. Wysypujemy trzecią część suchych składników, wyrównujemy. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy wiórki masła i rozkładamy je równomiernie na całości.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º, pieczemy ok 60-70 minut (aż wierzch będzie rumiany). Pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Kasze

- Producent: Polska
- Rodzaj: kasza
Mąki

- Producent: STOISŁAW
- Rodzaj: pszenna

- Producent: BadaPak
- Rodzaj: -

- Producent: BadaPak
- Rodzaj: -
Przyprawy i zioła

- Producent: Prymat
- Rodzaj: cynamon
- Wielkość opakowania: -

- Producent: BadaPak
- Rodzaj: czarnuszka
- Wielkość opakowania: 1000 g

- Producent: -
- Rodzaj: kostka rosołowa
- Wielkość opakowania: 66 g

- Producent: -
- Rodzaj: kostka rosołowa
- Wielkość opakowania: 66 g
całe wieki jej nie robiłam, a bardzo lubię
To zupełnie tak jak ja, ale w końcu odkopałam stary przepis 🙂
U mnie w domu wszyscy ubóstwiają szarlotkę. Jak trafia się jakiś nowy przepis, to zwykle „molestujemy” go do znudzenia, sądzę, że tak też będzie i z tym Twoim przepisem, bo bardzo mi się podoba 🙂
Polecam ? jest pyszna – zwłaszcza na ciepło ?
Pyszna
Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami. Twoja szarlotka wygląda przepysznie!! 🙂
Dziękuję 🙂 Cieszę się, że podoba Ci się mój pomysł 🙂 Zachęcam do spróbowania – ciacho szybkie i pyszne 🙂