Szarlotka sypana

Pierwszy raz szarlotkę sypaną jadłam kilka ładnych lat temu w wykonaniu mojej teściowej. Była obłędna. Do tej pory pamiętam ten smak. Idealnie smakuje zarówno podana na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych ale też na zimno następnego dnia. Ciasto bez dodatku jajek, bez wyrabiania, szybkie w wykonaniu - najwięcej czasu pochłania chyba obieranie jabłek 😉 Składniki:

2 szklanki kaszy manny (u mnie Kupiec)

2 szklanki mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie Gellwe)

150 g masła prawdziwego (użyłam Masła Polskiego Mlekovity)

Dodatkowo:

1,5 kg jabłek (najlepiej antonówka ale mogą być też inne soczyste)

2 łyżki cynamonu (u mnie Prymat)

cukier do smaku 

Masło wrzucamy do zamrażarki na ok 2 godziny (łatwiej będzie nam je zetrzeć na tarce).

Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Dzielimy na 3 równe części.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy cynamonem i ew do smaku niewielką ilością cukru. Dzielimy na 2 części. UWAGA!!! Jeśli jabłka są bardzo słodkie możemy pominąć dodanie do nich cukru.

Spód tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Całą tortownicę smarujemy grubo masłem i wysypujemy bułką tartą.

Na dno tortownicy wysypujemy pierwszą część suchych składników. Wyrównujemy łyżką i wykładamy połowę jabłek. Wysypujemy drugą część mieszanki, wyrównujemy i wykładamy drugą część jabłek. Wysypujemy trzecią część suchych składników, wyrównujemy. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy wiórki masła i rozkładamy je równomiernie na całości.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º, pieczemy ok 60-70 minut (aż wierzch będzie rumiany). Pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. 

 

7 comments

  1. Pichceniomania says:

    U mnie w domu wszyscy ubóstwiają szarlotkę. Jak trafia się jakiś nowy przepis, to zwykle „molestujemy” go do znudzenia, sądzę, że tak też będzie i z tym Twoim przepisem, bo bardzo mi się podoba 🙂

    • Anna says:

      Dziękuję 🙂 Cieszę się, że podoba Ci się mój pomysł 🙂 Zachęcam do spróbowania – ciacho szybkie i pyszne 🙂

Dodaj komentarz