Szarlotka z bezą

Tej jesieni jeszcze nie piekłam szarlotki. Gałązki jabłoni w tym roku uginały się od soczystych owoców, więc aż się prosi aby przerobić część z nich na coś pysznego. Na miniony weekend powstała więc pyszna szarlotka z bezą i duuuużąąąą ilością jabłek. Składniki:

Ciasto:

5 żółtek

500 g mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki

100 g cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

280 g masła

Beza:

5 białek

200 g cukru

1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka, bez cukru)

1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

2 kg jabłek

cukier do smaku

1,5 łyżki cynamonu

3 łyżki kaszy manny

cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i żółtka. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Mniejszą część zawijamy w folię i schładzamy.

Formę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy większą częścią ciasta. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, zapiekamy przez ok 10-15 minut – do lekkiego zrumienienia. Studzimy.

Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka. Dusimy. Doprawiamy do smaku cukrem. Jeśli jabłka są bardzo słodkie możemy pominąć ich dosładzanie. Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i kaszę manną. Uduszone jabłka wykładamy na podpieczony spód. Równomiernie rozprowadzamy.

Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz sok z cytryny. Na końcu dodajemy proszek budyniowy. Krótko miksujemy. Ubita piana powinna być gładka i lśniąca. Gotową wykładamy na jabłka.

Na wierzch na tarce o dużych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 45 minut.

Studzimy. Po wystudzeniu wierzch ciasta posypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego 🙂Jelonki

 

Dodaj komentarz