Szarlotka z bezą

Powiem Wam szczerze, że po tych wszystkich świątecznych kremowych wypiekach naszła mnie ochota na szarlotkę. Jabłek w domu nigdy nie brakuje, szarlotkę robi się szybko więc wkroczyłam do kuchni i tym sposobem powstała szarlotka z bezą. Słodka, chrupiąca beza idealnie komponuje się z kwaskowatym smakiem jabłek. Cudo... Musicie koniecznie spróbować. Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej (u mnie szymanowska Polskie Młyny)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

150 g masła

5 żółtek

szczypta soli

Beza:

5 białek

2 szklanki cukru

Dodatkowo:

2 kg jabłek

cukier do smaku

cynamon (u mnie Kotanyi)

galaretka cytrynowa (u mnie dr. Oetker)

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°. Wstawiamy ciasto, zapiekamy ok 20 min

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dusimy do miękkości. Dodajemy do smaku cukier i galaretkę w proszku. UWAGA!!! Jabłka nie mogą być zbyt słodkie. Wykładamy na zapieczone ciasto. Wierzch posypujemy cynamonem.

Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Pianę wykładamy na jabłka. Całość pieczemy ok 40 minut w temp 150° 

Lubicie takie ciasta? Zapraszam do skosztowania.

Smacznego 😉

 

15 comments

  1. Iwona Siekierska says:

    Szarlotka i kremówka to jedne z moich ulubionych ciast:) I ta beza – to musi być pyszne! 🙂

  2. Joanna says:

    Nie jestem wielką fanką szarlotek niestety ale kiedyś zrobię taką dla męża. 🙂 Bardzo ładny blog, aż chce się tu wchodzić. 🙂

    • Anna says:

      Dziękuję i zapraszam częściej 😊 a szarlotkę polecam, mojemu mężowi bardzo smakowała a ponoć przez żołądek do serca 😊

Dodaj komentarz