Szarlotka z cydrem

Jako ambasadorka cydru lubelskiego nie mogłam nie wykorzystać go częściowo do swoich wypieków. Ten orzeźwiający, jabłkowy niskoalkoholowy napój okazał się doskonałym dodatkiem do szarlotki. Wyszła rewelacyjna, nie za słodka, jabłka idealnie utrzymały swoją strukturę, a cydr dodał całości nieco innego posmaku. Musicie koniecznie spróbować. Składniki:

Ciasto:

450 g mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

100 g cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g zimnego masła

2 jajka

Nadzienie jabłkowe:

600 ml Cydru Lubelskiego

100 g cukru

1400 g jabłek

1 łyżeczka cynamonu (u mnie Kotanyi)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

100 g płatków migdałowych (u mnie Bakalland)

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i masło. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy jajka i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, wydrążamy środek a następnie kroimy na cienkie plasterki. Cydr zagotowujemy z cukrem i cynamonem. Wrzucamy do niego połowę jabłek i gotujemy 3 minuty. Jabłka wyjmujemy a do gotującego cydry wrzucamy drugą część jabłek. Gotujemy kolejne 3 minuty, odcedzamy. Obgotowane jabłka pozostawiamy do wystygnięcia.

Z pozostałego cydru odlewamy 1/3 (możemy go wykorzystać do czego chcemy, nie będzie nam już potrzebny). Pozostałe 2/3 ponownie zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody (tak aby mąka się rozpuściła i nie było w niej żadnych grudek). Rozpuszczoną mąkę wlewamy do gotującego cydru, Ciągle mieszając jeszcze chwilę gotujemy aż powstanie nam cydrowy kisiel. Studzimy.

Płatki migdałowe prażymy na złoto na rozgrzanej patelni. Dzielimy na pół.

Do jabłek dodajemy połowę płatków migdałowych oraz cydrowy kisiel. Wszystko razem mieszamy.  

Blaszkę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy połową ciasta, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy drugą część uprażonych płatków migdałowych a następnie jabłka. Na wierzch na tarce o dużych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 40 minut (aż wierzch ciasta będzie złocisty). Pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch posypujemy obficie cukrem pudrem. 

Alkohole

polecane
niedostępny
  • Producent: Smykan 
  • Rodzaj: cydr 
  • Pojemność: -
polecane
niedostępny
  • Producent: Smykan 
  • Rodzaj: cydr 
  • Pojemność: 0.75 l
zobacz również
od 5 55
  • Producent: NEUMARKTER LAMMSBRAU (piwa bezalkoholowe) 
  • Rodzaj: piwo 
  • Pojemność: 0.33 l

Bakalie, orzechy, wiórki

polecane
niedostępny
  • Producent: HEBAR 
  • Rodzaj: migdały 
polecane
od 9 29
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: migdały 
zobacz również
od 7 zł
  • Producent: Diemme 
  • Rodzaj: orzechy 
zobacz również
od 21 92
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: migdały 

Mąki

polecane
niedostępny
  • Producent: POLSKIE MŁYNY 
  • Rodzaj: pszenna 
zobacz również
od 4 12
  • Producent: BIO PLANET - seria MĄKI I SKROBIE 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 4 82
  • Producent: BIO PLANET - seria MĄKI I SKROBIE 
  • Rodzaj: kokosowa 
zobacz również
od 5 57
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: żytnia 

7 comments

Dodaj komentarz