Szarlotka z rosą

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Za oknem coraz więcej pojawiających się jesiennych barw, poranki i wieczory dają o sobie znać niższą temperaturą. Również w kuchni zmienia się pora roku. Jesień czyli przetwory z jabłek i obowiązkowo szarlotki. Lubicie? Mam dla Was propozycję na szarlotkę w nieco innej wersji - delikatna, kremowa z idealnie skomponowanymi smakami. Pamiętacie mój przepis na sernik z rosą (znajdziecie go tutaj)? Dziś mam dla Was własnie szarlotkę z pianą, na której po wystudzeniu pojawiają się kropelki złocistej rosy... Polecam. szarlotka-z-rosa

Składniki:

Ciasto:

4 żółtka (z dużych jajek)

1 szklanka śmietany 18%

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki pszennej (u mnie szymanowska Polskie Młyny)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

2 kg jabłek - najlepiej antonówka

0,5 kostki masła lub margaryny (ja dałam Kasię Ekstra Maślany Smak)

Piana:

4 białka

5-6 łyżek cukru

szarlotka-z-rosa-1

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując dodajemy śmietanę. Kiedy masa się połączy dodajemy stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180° na ok 30min. szarlotka-z-rosa-2

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy aż staną się miękkie i zaczną się rozpadać. Dodajemy masło, jeszcze chwilę dusimy aż się rozpuści i dokładnie połączy z jabłkami. Na zapieczone ciasto wykładamy gorące jabłka i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut. UWAGA!!! Jeśli uważamy, że podczas duszenia jabłka są zbyt kwaśne możemy doprawić je odrobiną cukru. szarlotka-z-rosa-4W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z 4 białek, dodajemy do niej cukier i wykładamy na zapieczone lekko jabłka. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 10-15 minut - uważamy aby piana nie spiekła nam się zbyt mocno. Wystawiamy ciasto do ostudzenia. W trakcie ochładzania się ciasta na pianie zaczną się nam pojawiać kropelki rosy.
szarlotka-z-rosa-3

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz