Szarlotka z różową pianką

Jabłecznik,  szarlotka, kruche z jabłkami – ciasto znane pod wieloma nazwami. Jednak bez względu na to jak je określimy, smakuje doskonale. Dziś u mnie pojawiła się kolejna wersja szarlotki – tym razem z różową pianką. Dodatek wiśniowego kisielu zmienił nie tylko kolor pianki ale również wzbogacił smak całego ciasta.

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 żółtek

250 g masła

Masa jabłkowa:

Ok 1,5 kg jabłek

Cukier do smaku

2-4 łyżki kaszy manny

Pianka:

6 białek

1/2 szklanki cukru

Kisiel wiśniowy (użyłam Delecta na 3/4 l wody)

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło. Siekamy wszystko nożem tak aby sypkie składniki połączyły nam się wstępnie z masłem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy szybko na gładkie ciasto.

Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód blachy. Zapiekamy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°. 

Jabłka obieramy, dusimy i doprawiamy do smaku cukrem. Studzimy. Do zimnych dodajemy kaszę, mieszamy. Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i kisiel. Pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch, na tarce o grubych oczkach ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok 35-40 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy jeszcze na ok 5 minut w zamkniętym piekarniku. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego 😉

 

 

 

5 comments

Dodaj komentarz