Tajniki prawidłowego przyrządzania ciast c.d. – ciasto ucierane

Pora na kolejny idealny przepis na ciasto, tym razem ucierane. Idealne na babkę czy do przełożenia różnego rodzaju masami.ucierane

Składniki:

250 g masła lub margaryny

200 g cukru

4 jajka

150 g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki mleka

masło lub margaryna do formy

Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę. Jajka i masło wyjmujemy więc odpowiedni wcześniej z lodówki.  Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą.

Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy, stopniowo dodajemy do masy na przemian z mlekiem, stale mieszając. Masy nie można teraz ucierać ponieważ zacznie się kleić.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do formy do 2/3 jej wysokości gdyż w trakcie pieczenia ciasto będzie rosło. Pieczemy ok 60 minut, studzimy.

ciasto (1)

 

 

2 comments

Dodaj komentarz