Pora na kolejny idealny przepis na ciasto, tym razem ucierane. Idealne na babkę czy do przełożenia różnego rodzaju masami.
Składniki:
250 g masła lub margaryny
200 g cukru
4 jajka
150 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
masło lub margaryna do formy
Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę. Jajka i masło wyjmujemy więc odpowiedni wcześniej z lodówki. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą.
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy, stopniowo dodajemy do masy na przemian z mlekiem, stale mieszając. Masy nie można teraz ucierać ponieważ zacznie się kleić.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do formy do 2/3 jej wysokości gdyż w trakcie pieczenia ciasto będzie rosło. Pieczemy ok 60 minut, studzimy.
Fajne. Spróbuję.
Kasiu daj znać jak wypróbujesz ?