Czasami nasza wyobraźnia zaczyna pracować i zaczynamy eksperymentować z wypiekami. Układamy w głowie poszczególne warstwy, wyobrażamy sobie efekt końcowy. Wszytko ok, potrzebujemy wtedy tylko przepisu podstawowego na idealne ciasto. Postanowiłam, że stworzę dla Was receptury na 4 rodzaje ciast, które ułatwią Wam z pewnością przygotowanie cudownych słodkich deserów. Dziś idealne drożdżowe:
Składniki :
1 kg mąki pszennej
4 żółtka
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
7 dag świeżych drożdży
tłuszcz do posmarowania formy
W kubku rozcieramy drożdże z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru, mieszamy z 1/2 szklanki letniego mleka. Rozczyn przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce aby zwiększył objętość.
Jajka i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masę jajeczną, resztę ciepłego mleka, wystudzone roztopione masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza, a ciasto zacznie odstawać od naczynia. Ciasto formujemy w kulę. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto przerabiamy jeszcze raz. Formę smarujemy tłuszczem (przy cieście drożdżowym nie ma potrzeby posypywania bułką tartą). Przekładamy ciasto. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto zacznie rosnąć. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 180°C, pieczemy ok 45 minut.
Wierzch ciasta możemy posmarować rozmąconym jajkiem – spowoduje to, że nasze ciasto po upieczeniu będzie błyszczące z wierzchu, posypać kruszonką lub położyć ulubione owoce.
Dla chętnych podam przepis na kruszonkę:
Składniki:
5-6 łyżek mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 roztopionego masła
Z podanych składników zagniatamy kulę ( w razie potrzeby schładzamy). Przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta tuż przed wstawieniem do piekarnika.