Tarta z gruszkami

Były śliwki, były jabłka pora więc na gruszki. Słodkie, soczyste, po prostu pyszne. Świetnie sprawdzają się w domowych wypiekach, podkreślają smak kruchego ciasta, rewelacyjnie smakują w formie musu. Ale u mnie dziś właśnie w połączeniu z kruchym ciastem powstała pyszna tarta z gruszkami. Składniki:

Ciasto:

125 g mąki pszennej – u mnie Mąka Kurpiowska z Młynów Jelonki

125 g mąki z pełnego przemiału (użyłam owsianej)

125 g masła

1 żółtko

2 jajka

2 łyżki cukru pudru

50-60 g wody

Masa jogurtowa:

2 jajka

100 g cukru pudru

180 g jogurtu naturalnego

1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

2-3 gruszki

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder i masło. Wszystko siekamy nożem. Dodajemy żółtko i wodę, zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy cienko na rozmiar formy do tarty (u mnie 31cm). Formę do tarty smarujemy cienko masłem. Przenosimy ciasto, dociskamy, obcinamy nadmiar i całość nakłuwamy dokładnie widelcem (zapobiegnie to powstawaniu wybrzuszeń podczas pieczenia). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º i zapiekamy przez 20 minut.

Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w plastry. 

Jajka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec dodajemy jogurt naturalny. Miksujemy do połączenia składników.

Pokrojone gruszki układamy na zapieczonym spodzie, całość zalewamy masą jogurtowo-jajeczną. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180º. Zapiekamy przez 30 minut. Studzimy. 

Smacznego 🙂

Mąki

polecane
od 8 49
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: -
polecane
od 6 75
  • Producent: Bio Babalscy 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 5 85
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: żytnia 
zobacz również
od 5 76
  • Producent: Bio Planet 
  • Rodzaj: żytnia 

Nabiał

polecane
od 6 49
  • Producent: SOBBEKE 
  • Rodzaj: jogurt 
polecane
od 6 29
  • Producent: SOBBEKE 
  • Rodzaj: jogurt 
polecane
od 2 79
  • Producent: SOBBEKE 
  • Rodzaj: jogurt 
zobacz również
od 8 zł
  • Producent: TRS 
  • Rodzaj: mleko 

Dodaj komentarz