Torcik serowy

Serniki to ciasta chyba najbardziej popularne a do tego mają wielu zwolenników. Ja sama je uwielbiam. Dziś stworzyłam kolejną wersję sernika - mocno wilgotny, lekki i zarazem delikatny. Kruche, ciemne ciasto podkreśla jego walory smakowe. 

Składniki:

Ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam Mąki Basia)

4 łyżki kakao (u mnie Wedel)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g masła

2 jajka

2 szklanki cukru

1 łyżeczka wanilii - opcjonalnie (użyłam wanilii bourbon z Madagaskaru dr.Oetker)

Masa serowa:

1 kg twarogu (użyłam twarogu z wiaderka President)

150 g masła

1,5 szklanki cukru pudru

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 budyń waniliowy (u mnie dr. Oetker)

1 łyżeczka wanilii (użyłam wanilii bourbon z Madagaskaru dr. Oetker)

sok i skórka z 1 cytryny

Dodatkowo:

dowolne bakalie (ja zamiast nich użyłam mieszanki keksowej Helio)

cukier puder do oprószenia

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miski i siekamy razem z masłem. Jajka ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. W razie gdyby ciasto było zbyt lepkie podsypujemy dodatkowo mąką. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Formę 23x23 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dno ścieramy na tarce 2/3 ciasta. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy stopniowo żółtka, ser, budyń, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny oraz wanilię. Uwaga!!! Jeśli używamy zwykłego twarogu, należy go najpierw dwukrotnie zmielić. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie szpatułką lub rózgą łączymy ją z masą serową. Na końcu dodajemy bakalie.

Masę serową przekładamy na blaszkę. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 60 minut. Gotowy sernik pozostawiamy na ok 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, po tym czasie wystawiamy i dokładnie studzimy. Zimny posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego 🙂

 

 

2 comments

Dodaj komentarz