Torcik z kremem z mleka w proszku

Czasem przychodzą dni, kiedy przeglądam całe stosy przepisów i zupełnie nie mam pomysłu na kolejny wypiek. Zaglądam wtedy do kuchennej szafki i wyciągam wszystko to co mam akurat pod ręką. Tak czasami powstają najlepsze słodkości. Tak też było tym razem. Chociaż pomyślicie, że poszłam na łatwiznę bo jako bazy użyłam gotowej mieszanki ciasta biszkoptowego Polskie Młyny, to przyznam szczerze, że kody wpadła w moje ręce nie mogłam się powstrzymać i musiałam sprawdzić co to za cudeńko. Mile zaskoczona efektem wypieku stworzyłam właśnie oto taki torcik. Składniki:

Ciasto:

1 opakowanie mieszanki do wypieku ciasta biszkpptowego Polskie Młyny

4 jajka

4 łyżki wody

Masa:

3/4 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

400 g mleka w proszku pełnego

400 g masła

Dodatkowo:

Słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 

Mieszankę biszkoptową wsypujemy do miski, dodajemy jajka i wodę i miksujemy ok 7 minut aż do uzyskania puszystej, gładkiej masy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto, wyrównujemy łyżką (w tensposób zapobieganiu wyrośnięciu górki na środku ciasta), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º i pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na trzy blaty.

Mleko gotujemy z cukrem. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo mleko w proszku i wystudzone mleko. Masę dzielimy na 3 części. 

Pierwszy blat ciasta układamy na tortownicy,  smarujemy warstwą dżemu z czarnej porzeczki i wykładamy część masy. Przykrywamy drugim blatem ciasta, ponownie smarujemy dżemem i wykładamy kolejną warstwę masy. Wierzch przykrywamy trzecim blatem ciasta. Wierzch i boki ciasta smarujemy pozostałą masą.

Wierzch ciasta dowolnie ozdabiamy. 

Smacznego 🙂

 

 

 

Dżemy i konfitury

polecane
niedostępny
  • Producent: Unamel 
  • Rodzaj: dżem 
polecane
niedostępny
  • Producent: HP 
  • Rodzaj: dżem 
zobacz również
od 32 zł
  • Producent: OXO 
  • Rodzaj: -
zobacz również
od 29 90
  • Producent: Jose Gourmet 
  • Rodzaj: konfitura 

6 comments

    • Anna says:

      wyobraźnia w 100% słusznie Ci podpowiada, równie dobrze można tu użyć dżemu wiśniowego – najlepiej niskosłodzonego 🙂

Dodaj komentarz