Czasem przychodzą dni, kiedy przeglądam całe stosy przepisów i zupełnie nie mam pomysłu na kolejny wypiek. Zaglądam wtedy do kuchennej szafki i wyciągam wszystko to co mam akurat pod ręką. Tak czasami powstają najlepsze słodkości. Tak też było tym razem. Chociaż pomyślicie, że poszłam na łatwiznę bo jako bazy użyłam gotowej mieszanki ciasta biszkoptowego Polskie Młyny, to przyznam szczerze, że kody wpadła w moje ręce nie mogłam się powstrzymać i musiałam sprawdzić co to za cudeńko. Mile zaskoczona efektem wypieku stworzyłam właśnie oto taki torcik. Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie mieszanki do wypieku ciasta biszkpptowego Polskie Młyny
4 jajka
4 łyżki wody
Masa:
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
400 g mleka w proszku pełnego
400 g masła
Dodatkowo:
Słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Mieszankę biszkoptową wsypujemy do miski, dodajemy jajka i wodę i miksujemy ok 7 minut aż do uzyskania puszystej, gładkiej masy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto, wyrównujemy łyżką (w tensposób zapobieganiu wyrośnięciu górki na środku ciasta), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º i pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na trzy blaty.
Mleko gotujemy z cukrem. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo mleko w proszku i wystudzone mleko. Masę dzielimy na 3 części.
Pierwszy blat ciasta układamy na tortownicy, smarujemy warstwą dżemu z czarnej porzeczki i wykładamy część masy. Przykrywamy drugim blatem ciasta, ponownie smarujemy dżemem i wykładamy kolejną warstwę masy. Wierzch przykrywamy trzecim blatem ciasta. Wierzch i boki ciasta smarujemy pozostałą masą.
Wierzch ciasta dowolnie ozdabiamy.
Smacznego 🙂
Fajny przepis 🙂 wart zapamiętania 🙂
Cieszę się, że Ci się podoba 🙂 Polecam wypróbować 🙂
Cudownie, bo jest i słodko i lekko kwaskowo za sprawą dżemu- przynajmniej tak to sobie wyobrażam 🙂 mniam
wyobraźnia w 100% słusznie Ci podpowiada, równie dobrze można tu użyć dżemu wiśniowego – najlepiej niskosłodzonego 🙂
Wygląda świetnie, przepis zapisany.
Mam nadzieję,że będzie smakował ?
Wszystko fajnie ale biszkopt z paczki? Biszkopt to nie filozofia…
Ale przepis na krem wykorzystam. ☺️
Połączenie smaków super, ale dlaczego na drugi dzień mi ta masa stwardniała???
Być może kwestia użytego masła lub zbyt duża ilość mleka w proszku. U mnie masa była cały czas miękka.