Wafle z pianką i galaretką

Przepis prosty i szybki a deser idealny dla dużych i małych.

 

WAFLE Z PIANKĄ I GALARETKĄ

wafle (2)Składniki:

2 duże wafle tortowe

3 różne galaretki (u mnie brzoskwiniowa, cytrynowa i truskawkowa)

500 ml śmietanki 30%

Przygotować dużą formę do pieczenia. Dociąć wafle tak aby mieściły się w blaszce. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszy wafel.

Brzoskwiniową galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Pozostawić do ostygnięcia. 250ml śmietanki ubić na sztywno, pod koniec dodać zimną galaretkę. Zmiksować. Wylać na wafel, wstawić do lodówki aż masa stężeje.

wafle (1)

Truskawkową galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Lekko tężejącą wylać na brzoskwiniową masę piankową. Ponownie wstawić do lodówki aż galaretka stężeje.

wafle

Cytrynową galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Ostudzić. Ubić na sztywno 250 ml śmietanki. Dodać zimną galaretkę, zmiksować. Wylać na pozostałe warstwy. Przykryć drugim dociętym waflem. Pozostawić do stężenia.

Jeśli górny wafel zacznie nam się zawijać możemy go delikatnie obciążyć - np. przykryc folią aluminiową i na całości położyć deskę do krojenia.

wafle (3)

SMACZNEGO 🙂

6 comments

Dodaj komentarz