Wielkanocna babka kajmakowa

Ciekawa jestem co w tym roku znajdzie się na Waszych wielkanocnych stołach? Może poza tradycyjnymi wypiekami spróbujecie przygotować nieco inną babkę? Pachnącą kajmakiem? Delikatną, wbrew pozorom nie za słodką, idealną do filiżanki kawy? Składniki:

5 jajek

szczypta soli

3 łyżki cukru

180 g mąki pszennej

100 g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g masła

300 g masy kajmakowej krówkowej – polecam masę kajmakową Helio

Polewa:

100 g masy kajmakowej krówkowej (reszta z puszki)

4-5 łyżek śmietanki 30%

odrobina soli

Dodatkowo:

migdały, orzechy laskowe do ozdoby

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku.

Masło podgrzewamy lekko z masą kajmakową. Studzimy.

Do masy jajecznej powoli (najlepiej na zmianę) dodajemy masło z masą kajmakową oraz przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość łączymy delikatnie za pomocą rózgi lub szpatułki.

Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka).

Po ok 10 minutach po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystudzenia.

Masę kajmakową przekładamy do rondelka, dodajemy śmietankę i całość podgrzewamy – od czasu do czasu mieszając aby masa się nie przypaliła. Kiedy składniki połączą się, gotową polewą przyozdabiamy wierzch babki. Dodatkowo posypujemy ją migdałami i posiekanymi orzechami.

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz